Hoeveel eiwitten kan je lichaam maximaal per dag opnemen?
Eiwitten worden ook wel gezien als de bouwstenen van je lichaam. Ze zorgen er bijvoorbeeld bij het sporten voor dat je spieren groeien. Dit doen ze door op de plekken te blijven zitten waar spierscheurtjes ontstaan. Het laten groeien van je spieren, zeker als dit je sportdoel is, door voldoende eiwitten te eten klinkt natuurlijk heel goed. Maar kun je de hele dag door eiwitten blijven eten voor een maximaal resultaat? Of zijn te veel eiwitten juist slecht voor je? In dit blogartikel vertellen we je alles over hoeveel eiwitten je lichaam maximaal per dag kan opnemen en wat dat met je lichaam doet.
DE VERWERKING VAN EIWITTEN
In het artikel van PRAZ over de vertering van eiwitten, hebben we uitgelegd hoe het proces in je lichaam na het consumeren van eiwitten eruitziet. Hierin kon je lezen dat eiwitten allereerst verteerd worden in de maag, waarna ze in de darmen worden gesplitst in aminozuren. Er zijn mensen die beweren dat, zeker sporters, om de drie uur een nieuwe maaltijd met eiwitten moeten nuttigen. Anders zou het lichaam een tekort aan eiwitten hebben. Alleen is dit niet helemaal waar. Een gemiddeld persoon doet er zo’n acht uur over om zijn of haar maaltijd te verteren. Hier vallen dus ook eiwitten onder. Eiwitten kunnen tot zo’n 5-8 uur na het eten van je maaltijd nog worden verteerd. Dus dat houdt in dat je niet per se na drie uur weer nieuwe eiwitten hoeft te nemen, omdat je lichaam nog bezig is met verteren.
MOET JE JE EIWITINNAME DOSEREN?
Maar moet je dan de inname van je eiwit doseren, of kun je bij wijze van spreken je volledige eiwitinname op een moment nemen? Je lichaam bepaalt zelf hoe snel je eiwit wordt opgenomen in je lichaam. Dit doet je lichaam aan de hand van de grootte en samenstelling van je maaltijd en de eiwitbehoefte van je lichaam. Het zou dus niet uit moeten maken of je nu al je eiwitten tegelijk neemt, of deze doseert gedurende de dag. Maar wat je wel kunt doen, is je eiwitopname optimaliseren.
ZO KUN JE JE EIWITINNAME OPTIMALISEREN
Er wordt regelmatig beweerd dat een maaltijd maximaal 30 gram eiwitten mag bevatten. Dit zou ermee te maken hebben dat je lichaam niet meer kan opnemen omdat je dan het ‘anabool plafond’ zou bereiken. Het anabool plafond laat zien dat er een grens zit aan het consumeren van eiwit wanneer je kijkt naar spieropbouw. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat dit plafond ligt tussen de 20 en 30 gram eiwitten per maaltijd. Wat het plafond eigenlijk inhoudt, is dat er een maximum zit aan hoeveel eiwitten je spieren opnemen. Tussen de 20 en 30 gram draagt bij aan het maximaliseren van de eiwitopname in je spieren, oftewel spiereiwitsynthese. Spiereiwitsynthese is een begrip voor het opbouwen en herstellen van scheurtjes in je spieren. Ga je boven je anabool plafond, dan zal je lichaam de eiwitten ergens anders gebruiken. Of het gaat richting je ontlasting. Blijf je bij je maaltijden tussen de 20 en 30 gram? Dan zullen deze voornamelijk gebruikt worden voor de spiereiwitsynthese.
DUS LATEN WE HET EVEN SAMENVATTEN
Als we zwart wit kijken, dan zit er geen maximum aan de hoeveelheid eiwitten die we per dag kunnen innemen. Je lichaam bepaalt namelijk zelf hoe snel de eiwitten worden opgenomen en waar deze gebruikt worden in het lichaam. Wil je nu dat je eiwitten voornamelijk gebruikt worden voor spiereiwitsynthese, dus het opbouwen van je spieren? Houd je dan aan de maatstaf van 20 tot 30 gram eiwitten per maaltijd. Verspreid je maaltijden een beetje over de dag en lukt het niet om elke maaltijd te voorzien van 30 gram eiwit dan is dat geen probleem. Omdat je lichaam zo’n vijf tot acht uur erover doet om maaltijden te verteren, kun je je eiwitten bij de volgende maaltijd weer aanvullen.
Denk je nu na het lezen van dit artikel ‘dat ga ik niet doen omdat je helemaal geen tijd hebt om al je maaltijden af te wegen’? PRAZ kan je daarbij helpen. Onze PRAZ zijn precies zo samengesteld dat ze bijdragen aan de maximale spiereiwitsynthese. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke kip maaltijd boordevol met eiwitten en de juiste voedingsstoffen. Geen fan van kip? Bekijk dan al onze maaltijden voor spieropbouw. Zo krijg je precies binnen wat jouw lichaam nodig heeft.