Alles over de eiwitten in vlees
Eiwitten zien we als essentiële bouwstenen van het lichaam. Ze spelen niet alleen een grote rol bij de opbouw en het herstel van spieren, maar ook bij hetzelfde proces van botten, organen en weefsels. Maar hoe komt ons lichaam precies aan (genoeg) eiwitten? Een belangrijke bron voor eiwitten is vlees. Bij PRAZ maken we kant-en-klaarmaaltijden van hoge kwaliteit waar vlees vaak een grote rol speelt. Daarom durven we te stellen dat we veel over eiwitten in vlees weten. We vertellen je snel meer.
HOE WERKEN EIWITTEN IN ONS LICHAAM?
Beginnend bij het begin: weet jij hoe ons lichaam aan eiwitten komt? Want daar zit al een groot deel van het antwoord! Ons lichaam maakt namelijk niet heel gemakkelijk zelf eiwitten aan. De meeste eiwitten verkrijgt het lichaam dan ook uit onze voeding. Wanneer we voedingsmiddelen eten die eiwitten bevatten, breekt ons spijsverteringssysteem de eiwitten af tot individuele aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens opgenomen in de bloedbaan en naar verschillende delen van het lichaam getransporteerd waar ze worden gebruikt om weefsels op te bouwen en te repareren, evenals om verschillende functies in het lichaam te ondersteunen. Ons lichaam kan sommige aminozuren zelf aanmaken, maar er zijn negen aminozuren die we via onze voeding moeten binnenkrijgen omdat ons lichaam ze niet kan aanmaken. Dit zijn essentiële aminozuren.
HIEROM KAN VLEES BELANGRIJK ZIJN
Terug naar het vlees en de eiwitten die daarin zitten. Vlees is namelijk een belangrijke bron van eiwitten in onze voeding. Voornamelijk voor het herstel van spieren, is eiwit in vlees erg belangrijk voor als je veelvuldig sport. Tijdens het sporten ontstaat er vaak schade aan de spiervezels, wat leidt tot spierpijn en vermoeidheid. Om deze schade te herstellen en de spieren sterker te maken, is voldoende eiwit (uit vlees) nodig.
VLEES MET DE MEESTE EIWITTEN
Vlees is rijk aan eiwitten van hoge kwaliteit. Dit betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft: ook degene die ons lichaam dus niet zelf kan aanmaken. Eiwitten van hoge kwaliteit worden ook wel complete eiwitten genoemd en zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen, zwangere vrouwen en mensen die een actieve levensstijl hebben: sporters dus! Daarom zie je vaak dat extreme sporters veel vlees in hun dieet hebben.
Maar welk vlees bevat nu veel eiwitten? Het eiwitgehalte van vlees varieert niet enkel per type vlees, maar ook de bereidingswijze speelt een grote rol. Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, bevat over het algemeen meer eiwitten dan wit vlees, zoals kip en kalkoen. Mager vlees bevat over het algemeen meer eiwitten dan vetter vlees. Hoeveel dit in absolute getallen is? Een portie van 100 gram rauw rundvlees bevat bijvoorbeeld ongeveer 25 gram eiwit, terwijl een portie van 100 gram rauwe kipfilet ongeveer 20 gram eiwit bevat.
LET HIEROP BIJ HET UITKIEZEN VAN ‘GOED’ VLEES
Als je ervoor kiest om vlees te eten, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en de hoeveelheid die je consumeert. Kies bij voorkeur voor mager vlees en vermijd bewerkt vlees, zoals worstjes en hamburgers. Daarbij is het zeker aan te raden en eigenlijk al vanzelfsprekend om je dieet te combineren. Combineer vlees met veel groenten en volkorenproducten om zo een evenwichtige maaltijd te creëren. Probeer daarnaast regelmatig vegetarische maaltijden in te plannen. Deze zitten vaak, en zeker bij PRAZ, ook vol met eiwitten. Daarnaast beperk je zo de impact op het milieu flink.
5 TIPS VOOR HET ETEN VAN EIWITRIJK VLEES
Na het lezen van dit blog over eiwitten in vlees en enthousiast geworden? Dan geven we als afsluiter graag nog vijf tips om optimaal te profiteren van de eiwitten in vlees:
1. KIES VOOR MAGER VLEES
Mager vlees is een vorm van magere eiwitten en bevat minder vet en calorieën dan vette vleessoorten. Het is daarom een gezondere keuze als je op zoek bent naar een eiwitrijke voeding. Kies bijvoorbeeld voor kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk of rosbief.
2. COMBINEER EIWITRIJK VLEES MET KOOLHYDRATEN
Het combineren van eiwitrijk vlees met koolhydraten, zoals bruine rijst of quinoa, kan de opname van eiwitten verbeteren. Koolhydraten stimuleren namelijk de insulineproductie, waardoor de spieren beter in staat zijn om eiwitten op te nemen.
3. VARIEER IN EIWITBRONNEN
Het is belangrijk om te variëren in eiwitbronnen, zodat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt. Naast vlees kun je ook eiwitten halen uit andere dierlijke bronnen, zoals vis, eieren en zuivel, en uit plantaardige bronnen, zoals bonen, linzen en noten.
4. EET EIWITRIJK VLEES NA HET SPORTEN
Het eten van eiwitrijk vlees na het sporten kan helpen bij het herstel en de opbouw van spierweefsel. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van spieren. Kies bijvoorbeeld voor kipfilet of biefstuk.
5. BEREID EIWITRIJK VLEES OP DE JUISTE MANIER
De manier waarop je eiwitrijk vlees bereidt, kan de voedingswaarde ervan beïnvloeden. Kies voor gezonde bereidingswijzen, zoals grillen, bakken of stomen. Vermijd gefrituurd vlees of vlees dat is bewerkt met veel zout en andere toevoegingen.
EIWITRIJK VLEES IN MAALTIJDEN VAN PRAZ
Ben je op zoek naar eiwitrijk vlees in maaltijden die 100% passen bij jouw sportschema en -doelen? Bekijk dan eens ons assortiment met vele maaltijden: of je nou houdt van kipmaaltijden of van maaltijden met beef. En, ja, ook voor vega of vegan maaltijden kun je bij ons terecht. Wij begrijpen dat het belangrijk is om voldoende eiwitten in te nemen als je regelmatig sport. Daarom bieden wij een gevarieerd assortiment aan van sportmaaltijden met ook eiwitrijk vlees, zodat je kunt variëren in eiwitbronnen en alle essentiële aminozuren binnenkrijgt. Wil je meer weten? Dan helpen we je natuurlijk graag verder. Onze specialisten weten alles over eiwitten in vlees, maar kunnen ook alles vertellen over eiwitten in vis of hoeveel eiwitten je per dag mag hebben.