Sporten met spierpijn: Is het verstandig om te doen?
Heb je al lang niet getraind en ga je er weer eens tegenaan in de gym? Grote kans dat je de volgende dag of de dag daarna hevige spierpijn hebt. Nu je weer gemotiveerd bent wil je eigenlijk wel weer naar de gym gaan, maar je vraagt je af: sporten met spierpijn is dat wel zo verstandig? Meestal is de pijn na twee dagen het ergste, omdat je spieren dan het slechtst doorbloed zijn. Als je wilt sporten zonder spierpijn, dan zou je minstens 2 dagen rust moeten houden. Maar wanneer is het nu verstandig om niet zo te piepen en door te knallen en wanneer kun je beter rust nemen? We vertellen het je in dit artikel!
WAT IS SPIERPIJN?
Om de hoofdvraag goed te beantwoorden, vertellen we eerst graag wat spierpijn is. Het klinkt natuurlijk logisch, maar waar komt het precies vandaan? Tijdens je training ontstaan er minuscule scheurtjes in de spieren. Het is niet erg, want dit is juist hoe je uiteindelijk spieren opbouwt! De spieren zullen de scheurtjes herstellen tot een punt waar hij beter of sterker is dan van te voren. Dit proces wordt ook wel supercompensatie genoemd.
Tijdens een training raken spiervezels dus licht beschadigd. Bij minimale belasting is een stijf gevoel het gevolg. Spieren die normaal gesproken niet of nauwelijks gebruikt worden en dan opeens zwaar belast worden, zijn extra gevoelig aan spierpijn. De pijn die je voelt wordt veroorzaakt door een ophoping aan afvalstoffen in je lijf, met name melkzuur. De pijn ontstaat meestal 24 uur tot 48 uur na een intensieve workout.
MAG JE SPORTEN MET SPIERPIJN?
Om deze vraag te beantwoorden wordt er gekeken naar hoe lang het duurt voordat je lichaam is hersteld. Daarnaast zijn er verschillende soorten spierpijn. Zowel een cardio- als krachttraining kan zorgen voor spierpijn. Vaak is het zo dat je sneller van cardio training hersteld dan van krachttraining. Richtlijnen van Danny Delvers (trainer bij Deldasport) zijn als volgt:
-
Gemiddelde duurtraining (hardlopen, fietsen) neem 24 uur rust
-
Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of heel intensief) neem 48 uur rust
-
Gemiddelde krachttraining, neem 48 uur rust
-
Intensieve krachttraining, neem 72 tot 96 uur rust
Is het dus verstandig om te sporten met spierpijn? Ja en nee. Natuurlijk mag je sporten met spierpijn, maar het verstandigste is dan om een andere spiergroep te trainen. Daarom zie je ook vaak in de fitness wereld dat een trainingsschema bestaat uit split workouts. Heb je heftige spierpijn in je biceps? Train deze die dag dan niet! Als je lichte spierpijn ervaart, kun je natuurlijk wel gewoon gaan trainen. Zorg dan wel altijd voor een goede warming-up, cooling-down, drink veel water en pak eens lichtere gewichten!
EEN PAAR TIPS OM SPIERPIJN TE VOORKOMEN
Spierpijn is natuurlijk nooit fijn, en daarom wil je het liever voorkomen dan genezen. In zekere zin kun je wel een aantal maatregelen treffen om spierpijn te voorkomen. We hebben een aantal tips voor je:
-
Eet genoeg proteïne: als er kleine scheurtjes in de spieren ontstaan tijdens het trainen, dan heeft je lichaam behoefte aan aminozuren oftewel eiwitten. Eiwitten helpen spieren namelijk te herstellen. Drink na je workout een lekkere eiwitshake
-
.
-
Kies voor het juiste fruit na je workout: fruit met een donkere schil hebben een goede werking voor je lichaam na het trainen. Bosbessen bijvoorbeeld bevatten veel voedingsstoffen, antioxidanten en zorgen ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd uit je lijf.
-
Drink voldoende: een andere manier om afvalstoffen goed af te voeren, is het drinken van voldoende water. Je spieren zullen soepeler zijn en bovendien zal ook nog eens je zweet minder ruiken. Win-win!
-
Eet op het juiste moment: eet je sportmaaltijd niet direct na je workout, maar wacht een half uurtje tot 40 minuten totdat je gaat eten. Natuurlijk is ieder lichaam anders, dus kijk ook juist wat voor jou precies werkt.
Filter Blogs