Beste hardloop snelheid per doel

Wat is een goede gemiddelde hardloopsnelheid? 

Een van de populairste vormen van lichaamsbeweging is hardlopen. Dit helpt je wanneer je gaat beginnen met hardlopen bij het versterken van je spieren en om stress te verminderen. Je kunt jezelf afvragen wat een goede gemiddelde hardloopsnelheid is. Mensen halen jou steeds in en jij haalt anderen weer in. Hoe snel moet een mens nou hardlopen. In deze blog leggen wij je uit wat de gemiddelde hardloopsnelheid van de mens is en hoe hard je moet hardlopen om je doel te bereiken, of je nou wilt afvallen,  aankomen in spiermassa, of conditie wilt opbouwen.  

Normaal gemiddelde hardloopsnelheid 

Bij dit onderwerp moet je in je oren knopen dat het voor iedereen anders is. Er is geen exacte regel welke hardloopsnelheid de beste is en het feit dat je aan hardlopen doet is al heel erg goed. De juiste hardloopsnelheid ligt erg aan de leeftijd, het geslacht, je fitnessniveau en je lichaamsbouw. De gemiddelde hardloopsnelheid van de mens is 10km/h. Wanneer je deze hardloopsnelheid hanteert, loop je ongeveer 5 km in 30 minuten. Maar het feit dat jij je hardloopschoenen aantrekt en een bepaald doel wil bereiken, is al hartstikke goed! Als wij dieper ingaan op een goede gemiddelde hardloopsnelheid, dan kijken we naar de hardloopsnelheid die nodig is om een bepaald doel te bereiken.

Gemiddelde hardloopsnelheid per doel

Er zijn verschillende doelen wat de reden voor jou is om te gaan hardlopen. Je kunt natuurlijk hardlopen wanneer je graag wil afvallen, als je aan wil komen in spier of als je simpelweg je conditie op peil wilt houden. Hieronder leggen wij je uit wat de gemiddelde hardloopsnelheid is om jouw doel te bereiken en geven wij je een tip mee om jouw doel sneller te bereiken. 

Afvallen

Wanneer je als doel hebt om af te vallen door hardlopen, moet je niet alleen maar de focus hebben op je gemiddelde hardloopsnelheid. Hoe lang je gaat hardlopen en de intensiteit ervan, bijvoorbeeld intervaltrainingen, helpen je om vet te verbranden. Om af te vallen kun je steeds een gemiddelde hardloopsnelheid aanhouden van 10-12 km/u voor 1 minuut. Vervolgens kun je een minuut lopen op een rustiger tempo. Zo’n intervaltraining is erg goed voor je om af te vallen.  

Aankomen in spiermassa

Heb jij als doel om aan te komen in spiermassa? Dan is het niet per se nodig om te kijken naar je hardloopsnelheid. Om dit doel te bereiken, is het erg productief om heuveltrainingen uit te voeren. Zo heb je geen hoge snelheid nodig, maar vraag je meer van jouw spieren om die heuvel op te komen. 

Conditie opbouwen

Wanneer jij als doel hebt gesteld om je conditie op te bouwen, dan is het belangrijk om lange afstanden te lopen op een rustiger tempo. De gemiddelde hardloopsnelheid ligt rond de 10 km/u, maar probeer dan een tempo aan te houden van 6-8 km/u. Zo kun jij je uithoudingsvermogen verbeteren en de gezondheid van je hart.  

Je gemiddelde hardloopsnelheid in combinatie met PRAZ

Naast het feit dat hardlopen gewoon erg goed is voor je gezondheid is het belangrijk om te vermelden dat de juiste voeding erg belangrijk is om je doelen te bereiken. Wanneer je voldoende eiwitten consumeert, draagt dit bij aan je spierherstel en -groei en koolhydraten heb je nodig voor je energie. Om die reden is het belangrijk dat je gezond en voedzaam eet. 


Bij PRAZ is beweging in combinatie met voeding erg belangrijk. Omdat dit hand in hand gaat, bieden wij je onze sportmaaltijden aan om optimaal te scoren. Zo kun jij jouw doel bereiken. Of je nou wilt afvallen of wilt aankomen in spiermassa. Wij zijn er voor je!

Gerelateerde blogs

Alles bekijken
  • Trillende spieren

    Dit gevoel heb jij vast wel eens gehad. Je staat lekker te rammen in de gym, maar in de sportschool en ook na het sporten krijg je ineens last van trillende spieren. Het kan zijn dat je je dan afvraagt of er iets aan de hand is met jouw lichaam. Maar wees gerust, want het is een heel normaal verschijnsel. Wat is nou de reden dat je deze spiertrillingen ervaart? Wij vertellen je er graag alles over!
  • Hoe ontwikkel je het perfecte trainingsschema?

    Wil je graag een eigen krachttrainingsschema maken waarmee je echt vooruitgang gaat boeken? Dan raden we je aan om verder te lezen. Met dit stappenplan maak je voortaan je eigen trainingsschema binnen een handomdraai. Stap #1: Bepaal jouw fitnessdoel Geen weg die je succesvol bewandelt zonder doel. Een doel bepaalt richting en zorgt ervoor dat […]
  • Gastblog: onregelmatig werk én een gezonde levensstijl

    Gezonde voeding promoten, mensen motiveren en samen gaan voor het beste resultaat; we kunnen het niet alleen. Dit doen we met jullie én onze PRAZ Athletes, periodiek vragen we één van hen naar hun verhaal. Dit keer is het de beurt aan Vera Dokter, sportfanaat en verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Zij vertelt meer […]
  • Sporten met spierpijn: Is het verstandig om te doen?

    Heb je al lang niet getraind en ga je er weer eens tegenaan in de gym? Grote kans dat je de volgende dag of de dag daarna hevige spierpijn hebt. Nu je weer gemotiveerd bent wil je eigenlijk wel weer naar de gym gaan, maar je vraagt je af: sporten met spierpijn is dat wel […]
  • Hoe komt het dat ik last heb van spieren in mijn onderrug?

    Je kent het wel. Na een dag werken of feesten in de nachtclub, krijg je ineens last van lage rugpijn. Dit komt doordat jouw lage rug constant aan het werk is om jou perfect rechtop te houden. Deze pijnlijke onderrug kun je vermijden door de juiste rug oefeningen te doen in combinatie met onze kant-en klaarmaaltijden, zodat jij sterke en gezonde rugspieren krijgt. Het gevoel van een pijnlijke onderrug is verleden tijd met behulp van deze oefeningen!
  • Aantal stappen per dag

    Je ziet en hoort het steeds vaker om je heen: “Zo kom ik in ieder geval aan mijn aantal stappen per dag!” of "Met mijn stappenteller hou ik het aantal stappen per dag in de gaten!” Elke dag wandel je door de stad of loop je naar je werk toe, maar hoeveel stappen moet je dan per dag zetten en waarom is dit zo goed voor je? Wij vertellen jou hier alles over!
  • Hoe snel kan ik spiermassa opbouwen?

    Spiermassa opbouwen kan redelijk lastig zijn, maar het is voor iedereen mogelijk wanneer je de juiste stappen onderneemt! Een ding is zeker: Wie een gespierd lichaam wilt, moet er keihard voor werken. Om je goed op weg te helpen vertellen we je in deze blog meer over spiermassa opbouwen, voeding per lichaamstype en krijg je uiteindelijk antwoord op de vraag: Hoe snel kan ik spiermassa opbouwen?
  • Het belang van de juiste ademhalingstechniek tijdens het sporten

    Of je nu een doorgewinterde atleet bent of net begint met je sportavontuur, het trainen van je ademhaling is even belangrijk als het trainen van je spieren. De juiste ademhalingstechniek kan een aanzienlijke invloed hebben op je sportprestaties, en het verkeerd ademhalen tijdens sporten kan je prestaties hinderen en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit artikel duiken we dieper in het belang van de juiste ademhaling en geven we je tips om je ademhaling te trainen tijdens het sporten.
  • Hoeveel water moet je per dag drinken? PRAZ zocht het uit!

    We hebben het allemaal wel eens gehoord: “Drink acht glazen water per dag!” Maar waar is dit magische getal vandaan gekomen?
  • 8 essentiële tips om meer te bewegen en aan te brengen in je dagelijkse leven

    De gedachte om meer te bewegen kan soms overweldigend zijn. Het lijkt misschien alsof je geen tijd hebt of dat het te moeilijk is om in je schema te passen. Maar wees gerust, het is veel eenvoudiger dan je denkt.