Wat doet citroensap met je lichaam?

Het is altijd heerlijk om een koud glas water te drinken. Maar het is natuurlijk extra lekker om er een smaakje aan toe te voegen, zoals citroensap! Het is heerlijk om je drankje een boost te geven met een citroenschijfje en laten we eerlijk zijn, je krijgt er ook wel echt een vakantiegevoel van: met een citroenschijfje in je drankje het zonnetje in. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om je sportmaaltijden op smaak te brengen met een scheutje citroensap erin. Maar de grote vraag hier is: is citroensap wel goed voor je en wat doet het precies met je lichaam? In deze blog vertellen we je hier alles over! 

Wat doet citroensap?

Wanneer je citroensap drinkt, krijg je essentiële voedingsstoffen binnen. Citroensap bevat namelijk vitamine C, kalium en bepaalde antioxidanten. Doordat er veel vitamine C in zit, wordt je immuunsysteem versterkt. Hierdoor krijg je minder last van een verkoudheid of de griep. Het gehalte aan kalium in citroensap heeft ook een positieve invloed op je lichaam, want dit zorgt ervoor dat je hartfunctie en daardoor het reguleren van je bloeddruk beter wordt ondersteund. Onderstaand gaan we hier dieper op in.

Is het drinken van citroensap gezond? 

Het drinken van citroensap is erg gezond voor je! Het bevat veel gezondheidsvoordelen en kan erg helpen bij een evenwichtig dieet. Hieronder een aantal voordelen benoemd: 

Het boost je immuunsysteem

De vitamine C helpt bij de productie van de witte bloedcellen, die ervoor zorgen dat je lichaam beschermt blijft tegen infecties en ziektes. Door citroensap te drinken krijg je een sterker immuunsysteem en dit helpt je om sneller te herstellen wanneer je een griepje hebt, of goed verkouden bent. 

Je spijsvertering krijgt extra ondersteuning

Wanneer je citroensap drinkt, zorgt het citroenzuur ervoor dat de maagzuurproductie verbeterd wordt. Dit helpt bij het afbreken van voedsel en het opnemen van alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast kun je door citroensap te drinken je spijsvertering een handje helpen. Een glas warm water met citroensap kan de spijsvertering stimuleren en verstoppingen verminderen. 

Het zorgt voor een gezondere huid

Vitamine C helpt bij de productie van collageen. Collageen is een eiwit dat ervoor zorgt dat je huid mooi soepel en elastisch blijft. De antioxidanten helpen je huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen tekenen van huidveroudering verminderen. 

Het is erg goed voor je hart 

Het gehalte aan kalium in citroensap heeft ook een positieve invloed op je lichaam, want dit zorgt ervoor dat je hartfunctie en daardoor het reguleren van je bloeddruk beter wordt ondersteund.

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat citroensap erg zuur is. Wanneer je dit overmatig consumpt, kan het een negatief effect hebben op je tandglazuur. Onze tip is daarom om bij het drinken een rietje te gebruiken om direct contact met je tanden te vermijden.

Wat is beter: verse citroen of citroensap?

Ja, citroensap is geweldig, maar niets overtreft een verse citroen. Hoewel zowel verse citroenen als citroensap gezondheidsvoordelen bieden, krijg je bij het gebruik van verse citroenen het volledige pakket. De voedingsstoffen in de schil en het vruchtvlees gaan verloren bij het maken van sap. Bovendien kunnen commercieel geproduceerde citroensappen toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen bevatten. Daarom is het aan te raden om, waar mogelijk, altijd verse citroenen te gebruiken.

Kun je afvallen met citroensap?

Hoe graag je het ook zou willen, helaas is citroensap op zichzelf geen geheim middeltje. De vezels die in citroensap zitten, zorgen ervoor dat je meer het gevoel krijgt dat je vol zit. Op deze manier heb je minder eetlust en zorgt het er dus voor dat jij minder gaat eten. Ook kan een hoge vitamine C-gehalte de vetverbranding stimuleren. Wil je echt zo snel mogelijk afvallen dan raden wij je onze sportmaaltijden om af te vallen aan. Neem ook een kijkje naar al onze sportmaaltijden, zodat jij een healthy lifestyle tegemoet gaat! Hiermee gaat het jou zeker weten lukken!

Gerelateerde blogs

Alles bekijken
  • Hoe kan je afvallen door hard te lopen?

    Je ziet het steeds meer: mensen die fanatiek joggen met een zweetbandje op hun hoofd en muziek in de oren. In het park of gewoon in de stad. Het ziet er leuk uit en is een goede manier om af te vallen, maar hoe vaak en hoeveel moet je dan hardlopen? Voeding en veel lichaamsbeweging zijn erg belangrijke factoren om lekkerder in je vel te zitten en gezond te zijn. Door de  producten van PRAZ te combineren met een hardloopsessie, kun je veel gezonder voor de dag komen. Zit jij eraan te denken om te gaan hardlopen om af te vallen? Wij vertellen je hoe je dat voor elkaar krijgt en wat jij kunt doen om het leuk te maken voor jezelf!
  • Droog trainen: 6 gouden tips voor de perfecte droog training

    De term droog trainen wordt veel gebruikt in de sportwereld en wordt ook wel ‘cutten’ genoemd. Eigenlijk is droog trainen niets meer dan zoveel mogelijk vet verliezen en zoveel mogelijk spiermassa behouden, waardoor je spieren beter zichtbaar worden. Het is het tegenovergestelde van ‘bulken’, waarbij juist gericht wordt op méér calorie-inname. Droog trainen wordt bereikt […]
  • Vegan dieet

    Ben jij een veganist of zou je wel eens een vegan dieet willen proberen? Dat veganisten voedingsstoffen te kort zouden komen is verleden tijd. Steeds vaker zien we topatleten die een veganistisch dieet volgen, juist voor gezondheidsvoordelen en het behalen van nog betere sportprestaties. Toch maken velen zich nog steeds vaak druk over een eiwittekort, […]
  • Hoe blijf je deze zomer gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

    Beginnen met trainen is al heel wat, maar het blijven volhouden is pas echt een kunst! Een drukke agenda, niet goed geslapen of het is veel te mooi weer om naar de sportschool te gaan. Ja, deze smoesjes kennen we allemaal. Maar het fijne voldane gevoel als je toch wel naar de sportschool bent geweest, […]
  • Aan de slag met lean bulken!

    We zitten midden in de winter en dat wil voor veel bodybuilders zeggen: bulkperiode. Tijdens het bulken eet je meer dan je caloriebehoefte zodat je aankomt in vet, wat je op een later moment kunt omzetten naar spieren. Naast bulken heb je een iets minder extreme variant dat lean bulken wordt genoemd. Een lean bulk […]
  • Calorieën man

    Hoeveel calorieën heeft een man per dag nodig? Wij vertellen je er alles over Je hebt het vast weleens gehoord. ‘’Let op je calorieën!’’. Maar waar moet je dan precies op letten? Je bent sportief en houdt van lekker en gezond eten, maar hebt eigenlijk geen idee hoeveel calorieën een man per dag nodig heeft. […]
  • Calorieën vrouw

    Hoeveel calorieën heeft een vrouw per dag nodig? Wij vertellen je hier alles over! Ken je dat? Je zit lekker op het terras van een wijntje en een bittergarnituurtje te genieten, zegt je vriendin: “Ik wil ook wel, maar ik moet écht op mijn calorieën gaan letten’’. Maar waar moet je dan precies op letten […]
  • 7 TIPS DIE JE HELPEN IN DE BESTE SHAPE TE KOMEN DEZE ZOMER!

    We zitten al in de laatste sprint naar de zomer toe. Misschien sta je nu op het punt om te beginnen met droog trainen, of ben je al een tijdje bezig. Het doel van droogtrainen is om vet te verliezen zodat je spieren zichtbaar worden, oftewel een summer body creëren. Dit realiseer je door een combinatie van de juiste mealprep met een klein calorietekort en intensieve trainingen. Dit is natuurlijk heel makkelijk gezegd, maar een summer body creëren kan best een opgave zijn. Daarom hebben we voor jou nog 7 tips voor je op een rijtje gezet!
  • Hoe kun je je ideale gewicht berekenen?

    PRAZ vertelt je hoe je je ideale gewicht kunt berekenen. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan nu snel ons interessante blog
  • WAT IS EEN GEZOND ONTBIJT VOOR HET SPORTEN?

    Een gezond ontbijt toevoegen aan je dieet? In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een gezond ontbijt kunt samenstellen