Hoe kun je je vetpercentage verlagen? Wij geven je 7 handige tips

Wanneer mensen denken aan afvallen, denken ze vrijwel gelijk aan het afvallen in gewicht. Dit is natuurlijk een goede optie, maar je kunt er ook voor kiezen om je gewicht te behouden en je vetpercentage te verlagen. Dit wordt in de sportwereld ook wel droogtrainen genoemd. Hierbij is het doel om je vetpercentage te verlagen, maar zelf op gewicht te blijven. Je vetpercentage is de hoeveelheid vet in je lichaam, ten opzichte van je totale gewicht. Voor veel mensen klinkt dit natuurlijk als muziek in de oren, maar hoe verlaag je precies je vetpercentage? In dit artikel geven we je aan de hand van 7 tips daar antwoord op.

WAT IS EEN GEZOND VETPERCENTAGE?

Voordat we dieper ingaan op hoe je je vetpercentage kunt verlagen, is het goed om te weten wat een gezond vetpercentage is. Een gezond vetpercentage verschilt per persoon en sportdoel. Zo kan het vetpercentage van een man hoger of lager liggen dan het vetpercentage van een vrouw. Als je hier meer informatie over wilt hebben, kun je dit lezen in onze interessante blogs over vetpercentages. Ook kun je lezen hoe je je vetpercentage kunt berekenen. In dit blog gaan we het verder hebben over hoe je dit vetpercentage kunt verlagen.

TIP 1: FOCUS OP JE CALORIEBEHOEFTE

Zoals we ook al een beetje hebben uitgelegd in ons blog over vet omzetten in spier, is het belangrijk om te letten op je caloriebehoefte wanneer je vet wilt verbranden. Afvallen en vet verbranden kan heel simpel zijn. Je moet er namelijk voor zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan dat je inneemt. Op die manier haalt je lichaam energie uit je reserves, oftewel het vet wat zich al in je lichaam bevindt, en verbrand je dus vet. Is je caloriebehoefte bijvoorbeeld 2300 per dag, probeer dan iets lager te zitten om overtollig vet te verbranden.

TIP 2: DRINK VOLDOENDE WATER

Voldoende water drinken. Het is iets waarvan we weten dat het gezond is, maar alsnog bij veel mensen te weinig gebeurt. Naast dat water ontzettend belangrijk is voor vrijwel al je lichaamsfuncties, kun je ook nog eens je vetpercentage ermee verlagen. Het komt namelijk voor dat je lichaam een hongergevoel verward met dorst. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat je minder eet wanneer je voldoende water drinkt. Omdat je geen trek hebt, eet je ook minder calorieën. Hoeveel water moet je dan op een dag drinken? Probeer minimaal twee liter water op een dag te drinken. Probeer wanneer je sport meer te drinken, omdat je dan natuurlijk vocht verliest met zweten.

TIP 3: WERK AAN JE CONDITIE

Een goede conditie zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, dat je je fit voelt en dat je gedurende de dag vol met energie zit. Maar een goede conditie komt niet zomaar, daar moet je goed voor trainen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met goede conditie maaltijden, maar ook met interval training. Interval training is een effectieve manier om je conditie op te bouwen, maar ook om vet te verbranden. Door korte periodes van hoge intensiteit te combineren met periodes van lage intensiteit, kun je je metabolisme verhogen waardoor je weer vet verbrandt.

TIP 4: VERMIJD HET ETEN VAN SUIKER

Net zoals we weten dat het drinken van voldoende water goed voor ons is, weten we dat te veel suiker slecht is voor ons. Maar waarom is suiker slecht voor ons? Het zijn namelijk niet alleen de calorieën die slecht zijn, maar suiker heeft ook effect op onze hormoonhuishouding. Wanneer je suiker eet, stijgt je bloedsuiker (oftewel het suiker wat in je bloedbaan terechtkomt). Om de suiker op te nemen, maakt je lichaam insuline aan wat weer wordt opgenomen door cellen in je lichaam. Je raadt het al, dit zet je lichaam weer om in vet. Hoe je dit kunt voorkomen? Eet zo min mogelijk (en liever helemaal geen) suiker.

TIP 5: DUIK DE SPORTSCHOOL IN

Naast dat cardio en interval training helpen bij het verbranden van calorieën en vet, helpt krachttraining hier ook bij. Krachttraining werkt eigenlijk hetzelfde als interval training. Je bent intensief aan het trainen waardoor je meer calorieën verbrandt. Doordat je meer calorieën aan het verbranden bent dan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, gaat je lichaam vet verbranden. Hiermee zorg je ervoor dat je lichaam je vetvoorraad aanbreekt waardoor je vetpercentage lager wordt.

TIP 6: ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP

Slapen is zeer ondergewaardeerd als het gaat om het verlagen van je vetpercentage. Wanneer je te weinig slaapt, zal je sneller last hebben van een hongergevoel. Het gebrek aan energie wil je opvullen met voeding. Daarnaast zorgt te weinig slaap ervoor dat je hormoonhuishouding wordt verstoord. Het hormoon cortisol wordt hierdoor ontregeld. Dit hormoon is weer belangrijk als het gaat om het hongergevoel en je vetpercentage. Maar wanneer slaap je nu voldoende? Je kunt het beste rond de acht uur per nacht slapen. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om uit te rusten en energie op te bouwen voor de komende dag.

TIP 7: EET ALLEEN ALS JE TREK HEBT

De laatste tip die we je willen meegeven als het gaat om het verlagen van je vetpercentage, is dat je alleen moet eten als je trek hebt. Wat vaak voorkomt, is dat eten een gewoonte wordt voor veel mensen. Maar het effect daarvan is dat we gaan eten, terwijl ons lichaam helemaal geen eten nodig heeft. Vaak kiezen we dan ook nog eens voor ongezonde tussendoortjes. Als je je lichaam leert om alleen te eten op de ‘vaste tijden’ zul je ook minder eten en minder snel een hongergevoel hebben. Heb je echt trek tussendoor? Kies dan voor een stuk fruit of een gezonde snack.

We hopen je met deze tips te hebben geholpen om inzicht te krijgen in hoe je je vetpercentage het beste kunt verlagen. Als bonus tip willen we je graag meegeven om eens te kijken bij onze PRAZ speciaal voor afvallen. Dit zijn nauwkeurig samengestelde maaltijden die je helpen om je gezondheidsdoelen te halen.

Gerelateerde blogs

Alles bekijken
  • Wanneer heb je een gezond spierpercentage?

    Je spiermassa is natuurlijk een onwijs belangrijk onderdeel van je lichaam. Zonder je spieren kun je als mens niet bewegen. Voor sporters is het uiterst belangrijk omdat het veel invloed heeft op je resultaten. Maar een gezond spiermassapercentage heeft invloed op iedereen die zich fit en gezond wil voelen. Het versterkt je gewrichten, core en […]
  • Vet omzetten in spieren, is het mogelijk?

    Wanneer je start met sporten, is vaak het doel om er strakker uit te zien en daarbij vet te verbranden. Veel beginnende sporters vinden zich te zwaar en willen van dat vetlaagje af. Dit kan een hele goede drijfveer zijn om te sporten. Maar naast alleen vet verbranden, willen ook veel sporters zichtbaar resultaat boeken […]
  • Dit zijn de beste sporten om vet te verbranden

    Hoe je het beste vet kunt verbranden, dat kun je lezen in ons artikel waarin we 7 tips geven om je vetpercentage te verlagen. Maar wat in dat artikel ook naar voren komt, is dat sporten een goede manier is om vet te verbranden. Je bent actief bezig, je lichaam heeft energie nodig waardoor je vet verbrandt.(...)
  • BMI voor man en vrouw, wat betekent het en hoe bereken je het

    Body Mass Index, oftewel de BMI. Een begrip waar we waarschijnlijk allemaal wel eens van hebben gehoord. Het is een internationale graadmeter om te kijken of je gewicht in lijn ligt met je lengte en lichaamsbouw. De score zou moeten bepalen of je gezond bent of niet. Maar klopt dat wel en wat zijn de […]
  • Vet verbranden voor beginners. Wij leggen je alles uit over vetverbranding

    Vet verbranden is dé manier om jouw gezondheidsdoelstellingen te halen. Wil je namelijk afvallen, dan is vetverbranding de manier om dit te doen. Maar wanneer je vet wilt verbranden, is het belangrijk om precies te weten wat het is en hoe het werkt. Alleen op die manier kun jij aan de slag met vet verliezen. […]
  • Wat is visceraal vet en hoe kom je er vanaf?

    Visceraal vet, het is een lastig woord en veel mensen weten ook niet wat het is. Maar visceraal vet is een van de schadelijkste vormen van vet in je lichaam. Visceraal vet is iets anders dan buikvet, maar het huisvest zich wel in je buikholte. Je kunt dit vet niet voelen of zien, wat het gelijk […]
  • Wat is dé manier om snel vet te verbranden?

    De vraag waarop iedereen wel een antwoord zou willen: hoe kun je snel vet verbranden? Helaas is er niet één methode om echt heel snel vet te verbranden. Vet verbranden kost veel tijd en ook een flinke dosis geduld. Toch zijn er snelle manieren om snel vet te verbranden. Een kleine disclaimer vooraf, we gaan […]
  • Kun je vet verbranden met voeding? Wij zochten het uit

    Veel Nederlanders houden zich dagelijks aan een dieet. Sommige doen dit om meer spieren te kweken, anderen doen dit weer om af te vallen. Iedereen heeft zijn eigen doel, maar kun je met eten bijvoorbeeld ook vet verbranden. Nu heeft het proces van eten zelf niet direct invloed op het verlagen van je vetpercentage. Echter heeft […]
  • Buikvet verbranden? Zo kom je van je buikje af!

    Buikvet verbranden, het is misschien wel het lastigste wat er is als het gaat om vetverbranding. Naast dat het heel lastig is, is het ook iets wat heel veel mensen willen. Hoe ouder we worden, hoe sneller vet zich zal ophopen rondom de middel en buik. Wanneer je je buikvet wil verliezen en methodes hiervoor […]
  • Wat is een gezond vetpercentage?

    Je vetpercentage, iedereen kent het wel maar weet je er echt alles over? Wist je namelijk dat het vet in je lichaam niet per se ongezond is?