Vet verbranden voor beginners. Wij leggen je alles uit over vetverbranding

Vet verbranden is dé manier om jouw gezondheidsdoelstellingen te halen. Wil je namelijk afvallen, dan is vetverbranding de manier om dit te doen. Maar wanneer je vet wilt verbranden, is het belangrijk om precies te weten wat het is en hoe het werkt. Alleen op die manier kun jij aan de slag met vet verliezen. In dit blog vertellen we je alles over vet verbranden en hoe dit proces in je lichaam eruit ziet.

Wat is vetverbranding?

Heel simpel, vet verbranden is het proces waarbij je lichaam vet omzet in energie. Je lever zet namelijk vet om in vetzuren en glycerol. Je lichaam zet dit dan weer om in koolstofdioxide, water en energie. Met deze energie zal je lichaam aan de slag gaan om je spieren aan te sturen. Maar we zeggen wel dat het heel simpel gezegd is, maar er gaat een heel proces vooraf aan het omzetten van vet in energie. Dit proces heet glucoseverbranding.

Wat is glucoseverbranding?

Glucose is een koolhydraat gemaakt uit zetmeel en suikers. Glucoseverbranding is het proces waarbij je lichaam energie haalt uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Er zit een bepaalde volgorde vast aan waar je lichaam energie vandaan haalt. Eerst haalt je lichaam energie uit koolhydraten. Koolhydraten worden namelijk in je lichaam omgezet in glucose. Glucose is dan op zijn beurt weer de brandstof die je nodig hebt om te bewegen. Je lichaam heeft altijd een reservevoorraad glucose, deze wordt gebruikt voor als je gaat sporten. Onthoudt altijd goed, dat je lichaam eerst koolhydraten verbrandt voordat het eiwitten en vet verbrandt.

Hoe verbrandt je lichaam vet?

Nu we weten dat je lichaam vet omzet in energie en dan vet niet vooraan in de rij staat wanneer het gaat om vetverbranding, rest ons nog een vraag: hoe verbrandt je precies vet? Wanneer je vet is omgezet naar energie, is het belangrijk om je lichaam in een negatieve energiebalans te brengen. Wanneer dit gebeurt, gaat je lichaam aan vetverbranding doen. Je lichaam gaat dan aanspraak maken op je vetreserve, precies waar die voor bedoeld is. Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, zet je lichaam dit weer om in vet. Wanneer je dit blijft doen, zal je vetreserve steeds meer worden waardoor je vetpercentage ook hoger wordt. Zorg ervoor dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan maakt je lichaam gebruik van je opgeslagen energie. Bij dit proces verbrandt je lichaam dus vet waardoor je vetpercentage omlaag gaat.

Waarom verbrand je geen vet?

Ben je goed bezig met sporten en let je goed op je eten om vet te verbranden, maar wil het maar niet lukken? Dat kan helaas voorkomen… Gelukkig weten we een aantal redenen waar dat aan kan liggen. We delen ze graag met je.

  • Je slaapt te weinig

Het klinkt gek, maar slaap is onwijs belangrijk bij vetverbranding. Je lichaam heeft voldoende energie nodig om ook aan de binnenkant goed te blijven functioneren. Een goede nachtrust heeft hier veel invloed op.

  • Je eet te weinig

Wanneer je te weinig eet, geef je je lichaam te weinig brandstof. Je lichaam gaat dan over in een overlevingsstand waardoor er geen energie meer wordt gehaald uit je vetreserves.

  • Je beweegt niet genoeg

Niet alleen met eten, maar ook met sporten verbrand je natuurlijk vet. Wanneer je te weinig beweegt of sport, zal je vetverbranding hierdoor langzamer gaan. Probeer minimaal een half uur tot een uur per dag te bewegen.

  • Je voedingsstoffen zijn uit verhouding

Zoals eerder gezegd, verbrandt je lichaam eerder koolhydraten dan vet. Hoe minder koolhydraten je inneemt, hoe sneller je lichaam overgaat op vetverbranding. Blijf hier dus goed op letten.

We hopen je op deze manier een inzicht te hebben gegeven hoe vetverbranding werkt. Succes met het worden van de beste versie van jezelf!

Gerelateerde blogs

Alles bekijken
  • Wanneer heb je een gezond spierpercentage?

    Je spiermassa is natuurlijk een onwijs belangrijk onderdeel van je lichaam. Zonder je spieren kun je als mens niet bewegen. Voor sporters is het uiterst belangrijk omdat het veel invloed heeft op je resultaten. Maar een gezond spiermassapercentage heeft invloed op iedereen die zich fit en gezond wil voelen. Het versterkt je gewrichten, core en […]
  • Vet omzetten in spieren, is het mogelijk?

    Wanneer je start met sporten, is vaak het doel om er strakker uit te zien en daarbij vet te verbranden. Veel beginnende sporters vinden zich te zwaar en willen van dat vetlaagje af. Dit kan een hele goede drijfveer zijn om te sporten. Maar naast alleen vet verbranden, willen ook veel sporters zichtbaar resultaat boeken […]
  • Dit zijn de beste sporten om vet te verbranden

    Hoe je het beste vet kunt verbranden, dat kun je lezen in ons artikel waarin we 7 tips geven om je vetpercentage te verlagen. Maar wat in dat artikel ook naar voren komt, is dat sporten een goede manier is om vet te verbranden. Je bent actief bezig, je lichaam heeft energie nodig waardoor je vet verbrandt.(...)
  • BMI voor man en vrouw, wat betekent het en hoe bereken je het

    Body Mass Index, oftewel de BMI. Een begrip waar we waarschijnlijk allemaal wel eens van hebben gehoord. Het is een internationale graadmeter om te kijken of je gewicht in lijn ligt met je lengte en lichaamsbouw. De score zou moeten bepalen of je gezond bent of niet. Maar klopt dat wel en wat zijn de […]
  • Wat is visceraal vet en hoe kom je er vanaf?

    Visceraal vet, het is een lastig woord en veel mensen weten ook niet wat het is. Maar visceraal vet is een van de schadelijkste vormen van vet in je lichaam. Visceraal vet is iets anders dan buikvet, maar het huisvest zich wel in je buikholte. Je kunt dit vet niet voelen of zien, wat het gelijk […]
  • Wat is dé manier om snel vet te verbranden?

    De vraag waarop iedereen wel een antwoord zou willen: hoe kun je snel vet verbranden? Helaas is er niet één methode om echt heel snel vet te verbranden. Vet verbranden kost veel tijd en ook een flinke dosis geduld. Toch zijn er snelle manieren om snel vet te verbranden. Een kleine disclaimer vooraf, we gaan […]
  • Kun je vet verbranden met voeding? Wij zochten het uit

    Veel Nederlanders houden zich dagelijks aan een dieet. Sommige doen dit om meer spieren te kweken, anderen doen dit weer om af te vallen. Iedereen heeft zijn eigen doel, maar kun je met eten bijvoorbeeld ook vet verbranden. Nu heeft het proces van eten zelf niet direct invloed op het verlagen van je vetpercentage. Echter heeft […]
  • Hoe kun je je vetpercentage verlagen? Wij geven je 7 handige tips

    Wanneer mensen denken aan afvallen, denken ze vrijwel gelijk aan het afvallen in gewicht. Dit is natuurlijk een goede optie, maar je kunt er ook voor kiezen om je gewicht te behouden en je vetpercentage te verlagen. Dit wordt in de sportwereld ook wel droogtrainen genoemd. Hierbij is het doel om je vetpercentage te verlagen, […]
  • Buikvet verbranden? Zo kom je van je buikje af!

    Buikvet verbranden, het is misschien wel het lastigste wat er is als het gaat om vetverbranding. Naast dat het heel lastig is, is het ook iets wat heel veel mensen willen. Hoe ouder we worden, hoe sneller vet zich zal ophopen rondom de middel en buik. Wanneer je je buikvet wil verliezen en methodes hiervoor […]
  • Wat is een gezond vetpercentage?

    Je vetpercentage, iedereen kent het wel maar weet je er echt alles over? Wist je namelijk dat het vet in je lichaam niet per se ongezond is?