BMI voor man en vrouw, wat betekent het en hoe bereken je het
Body Mass Index, oftewel de BMI. Een begrip waar we waarschijnlijk allemaal wel eens van hebben gehoord. Het is een internationale graadmeter om te kijken of je gewicht in lijn ligt met je lengte en lichaamsbouw. De score zou moeten bepalen of je gezond bent of niet. Maar klopt dat wel en wat zijn de verschillen tussen de BMI voor mannen en vrouwen? In dit artikel gaan we dieper in op de BMI en vertellen we je of je BMI betrouwbaar is of niet.
WAT IS DE BMI?
De BMI vertelt de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Door je BMI uit te rekenen wordt er gekeken naar de gezondheidsrisico’s die je kunt oplopen. Het is redelijk eenvoudig om je BMI uit te rekenen. Je kunt dit via online tools doen, maar ook gewoon zelf met je rekenmachine. Je berekent je BMI als volgt:
Massa (gewicht in kilo’s) / Lengte² (lengte in meters in het kwadraat)
De BMI is oorspronkelijk bedacht om mensen in categorieën te plaatsen, niet per se om onder- of overgewicht vast te stellen. Je BMI is namelijk lang niet altijd betrouwbaar, maar daar later meer over. Maar wat zegt je BMI dan eigenlijk wel over je gezondheid?
WAT ZEGT JE BMI OVER JE GEZONDHEID?
De BMI wordt door de medische wereld nog steeds als betrouwbaar gezien. Maar of iedereen het hiermee eens is, is de vraag. Veel vinden namelijk de berekening voor je BMI veel te magertjes. Het klopt inderdaad dat de berekening van je BMI laat zien of je gewicht gezond is, maar ben je dan ook echt gezond? Je kunt bijvoorbeeld veel visceraal vet hebben, maar dit niet terugzien op de weegschaal. Misschien was het je zelf ook al opgevallen, maar bij de berekening van je BMI komt je leeftijd, vetpercentage en spiermassa nergens terug. Toch zijn dit belangrijke factoren die invloed hebben op het getal wat je uiteindelijk op de weegschaal terugziet.
GEZOND BMI VROUW
Onthoud dus goed dat je BMI niet alles zegt over je gezondheid. Wel kun je het als indicatie blijven gebruiken. Wat belangrijk is om te erkennen, is dat de BMI voor vrouwen enige nuances kent. Vrouwen hebben namelijk van nature meer lichaamsvet dan mannen. Ook hun vetverdeling varieert, met de neiging om zich meer rond de heupen en dijen op te hopen. Het is dan ook erg belangrijk om te begrijpen dat BMI slechts een ruwe schatting is en geen rekening houdt met deze subtiele verschillen. Het kan ook misleidend zijn voor vrouwen met een hoge spiermassa, zoals atleten, omdat spieren meer wegen dan vet. Daarom is het belangrijk voor vrouwen om naast BMI ook andere gezondheidsindicatoren te overwegen, zoals middelomtrek, lichaamsvetpercentage en spiermassa.
GEZOND BMI MAN
De lichaamsbouw van mannen verschilt aanzienlijk van die van vrouwen, met doorgaans een grotere hoeveelheid spiermassa en minder vet. Dit heeft invloed op de manier waarop het lichaam van de man energie verbruikt en opslaat. Bovendien kan de vetverdeling bij mannen, waar het vaker gaat om buikvet, leiden tot een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen. Denk hierbij aan diabetes type 2 en hartziekten. Aangezien de BMI alleen rekening houdt met gewicht en lengte, kan het misleidend zijn voor mannen die een actieve levensstijl hebben of veel spieren hebben opgebouwd. Daarom is, ook voor mannen, raadzaam om naast BMI ook andere factoren te evalueren. Denk dan aan factoren zoals vetpercentage, middelomtrek en spiermassa. Zo krijg je een uitgebreider en beter beeld van de gezondheidstoestand.
IS JE BMI BETROUWBAAR?
In de medische wereld wordt de BMI nog als betrouwbaar gezien. Het is ook een betrouwbaar getal, alleen zegt het niet alles over je gezondheid. Het is belangrijk altijd zelf te blijven nadenken wanneer je je BMI gaat berekenen. Kijk ook goed naar hoeveel spieren je hebt, wat je middelomtrek is en of je een hoog vetpercentage hebt of niet. Wanneer je al deze bevindingen meeneemt, kun je pas echt bepalen of je een gezond gewicht hebt of niet en je vetpercentage wilt verlagen of verhogen.
Filter Blogs